Historik

Home ] Up ] Intagningskö ] [ Historik ]

 

 

 

LITE HISTORIK MM

VSSK bildades 18 april 1966.

Några familjer i Viggbyholm insåg betydelsen av att ha något meningsfyllt för sina barn att göra. Ett konstituerande möte hölls i St Olofs kapell. Tidigare hade det funnits scoutkårer i både Hägernäs och Viggbyholm. Viggbyholms scoutkår hade till och med lokal på Herrgården på 30 talet. När denna kår lades ned är ej känt. Hägernäs scoutkår bildades 1958 och lades ned 1962.

Under mars månad 2001 så flyttade scouterna till nya lokaler. Till Viggbygärdet och till en gammal villa som kallas för "Villa California". 

Under 1966 letas lokaler och ledare, intresserade ungdommar hos varandra, utan ledare. 1967 övertas inventarierna från Hägernäs scoutkår, bla deras båt "Hägern" omdöpt till "Bettan", samma höst köptes Näsbyparks Bohusjulle "Plask", 100:-. Lokal blev en liten om ca 30 m2 på Radarvägen 10. Kåren växte och lokalen blev fort för trång. Under 1971 fick vi låna ett run av Stiftelsen Viggbyholmsskolan, eftersom skolan krympte. Vi fick låna ett rum på Herrgården, Viggbyholms Gård. När skolan gick i likvidation 1972 förhandlades eget kontrakt med ägarna. Nu hyr vi hela huset, och hyr i vår tur ut två ungdomslägenheter till yngre ledare. De två träbåtarna såldes omkr -80. Ev överskott har investerats i båtar och lägermaterial.

Herrgårdens bottenvåning har en lägenhet, seniorrum, kök, badrum toaletter och båtverkstad. En trappa upp har vi "Röda rummet" och "Blåa rummet" bägge används som scoutlokaler, "Gula rummet" ledarrum och grupprum samt hallen med glasverandan. Tredje våningen, en lägenhet till, samt lägermaterialförråd och möbelförråd.

Vår sommar och höst bedrivs all vår sjöverksamhet från Södra udden på fd F2där alla jollar är förlagda, båtförråd mm har vi i flygeln till södra hangaren.

Sommartid hjälper vi Täby fritid med båtar och instruktörer till deras seglarskola..

Kåren har 17 båtar: 10 Optimistjollar, 1 Trissjolle, 3 Askeladden, 2 Seacat (ruffade midgetkryssare) och en snabbgående säkerhetsbåt

Vi har 3 fjälltält, 9 patrulltält, 3 storpatrulltält, 5 16mans militärtält, 1 stort förrådstält, 3 kökstält, verktyg och en mängd annan läger- och kokmateriel, bla 5 stora gasolkök.

Vi är ca 170 medlemmar varav i vuxengruppen ca 20.

Vi lever på kommunala bidrag, medlemsavgifter, stöd från företag mm.

Kåren har ständigt behov av påfyllning i ledarledet, dels på grund av viss avgång, dels för att täcka vissa vakanser. Prata gärna med oss om att hjälpa till. Utöver rena ledartjänster på avdelning, behövs alltid folk till kringtjänster som materialvård, båtarbete och fastighetstillsyn.

I år (2000) har vi aktiviteter:

Måndag Miniorscouter Miniinsekterna åk 2 - 3

Måndag Seniorscouter Quling8 (tillfälligt vilande)åk 9 -

Tisdag Miniorscouter Matroserna åk 2 - 3

Onsdag Patrullscouter Måsarna åk 6 - 8

Torsdag Miniorscouter Änderna åk 2 - 3

Torsdag Juniorscouter Haajjarne åk 4 - 5

Lördag Juniorscouter Havsörnen åk 4 - 5

Vissa helger: Hajker, seglingar, tävlingar mm.

Kårens arbete leds av Kårstyrelsen, som väljs av Kårstämman under hösten. Kårstyrelsen träffas ca 10 ggr om året. Ledarutbildningen är fn fri likasså ledares deltagande på läger. Årligen annordnas en planeringshelg för ledarna. Allt ledararbete är ideellt, ledarna betalar medlemsavgift.

Även DU är välkommen i gruppen, ingen arbetsuppgift är för liten.