Embroidery

Home ] Up ] [ Embroidery ] Sommarhus i Skåne ] En plats i mitt hjärta ]

 

I scouting är det ett stort nöje att få ett märke när man gjort något bra eller lärt sig något nyttigt. Det går att beställa märken när man behöver stora mängder, men när man behöver ett fåtal så kan det bli bekvämare att beställa dem ifrån mig. Vilket min scoutkår, Viggbyholms Sjöscoutkår i Täby, gör.

Nedan visas några av de märken som de beställt, de flesta är min egen design, men något av märkena har jag gjort av nerladdade mönster från internet. Dessa "lånade" märken har jag gjort om så att de passade in hos oss. Det är bl a grodan. En dag skall jag ta mig tid att lägga in några freebies här, vill du ha någon av kakan, yxan ellerkexchokladet, så skriv till mig skriv till mig Cilla så sänder jag iväg det.

Jag har gjort en provisorisk länksida på de länkar som jag hade under favoriter, jag saknar en del och du får gärna tipsa mig om fler. När jag hinner skall jag skriva vad som är bra med sidorna, men i dagsläget får du bara länkarna. Broderilinks

Det första märket som jag gjorde till scouterna var bakmärket. Det delas ut vid vår traditionella  julavslutning till de juniorscouter som egenhändigt bakat till julavslutningen kaka1.jpg (15542 bytes)
Knivbevis är ett märke som alla juniorscouter får när de uppvisat att de kan hantera en kniv och tagit det märket. Men att använda en yxa är också ett måste inom scoutingen så därför införde juniorscoutledarna att vi även skulle ha detta märke. yxa.jpg (6638 bytes)
Vi åker på läger vart år och där händer mest roliga men ibland tråkiga saker. Vissa händelser kan man inte hjälpa medan andra är självförvållade. För att avdramatisera det tråkiga så införde vi ett hoppsanmärke. Detta märke delas ut dagligen under lägertiden vid dagens slut. Detta får den som råkat skada sig, ha sönder något ofrivilligt, eller klantat till det för sig eller någon annan. Detta märke ges både till ledare och scout. hoppsan2.jpg (11149 bytes)
Som motpart till "hoppsan" har vi också infört en medalj. Denna är försedd med ett knapphål för att kunna sättas på skjortan omgående.Detta märke delas ut dagligen, under lägertiden, vid dagens slut. Medaljen ger till den som på något sätt gjort något som någon annan har haft glädje av. Till exemp; hållt ordning utan att vara tillsagd, hjälp en scout eller ledare i "nöd". Detta märke ges både till ledare och scout. hjalte.jpg (9621 bytes)
Så har vi den evinnerliga tvisten på scoutlägrena: Klädseln.

En scoutdräkt består av blå skjorta, vit halsduk och lämpliga byxor helst jeans. Klädseln skall vara vårdad och bäras vid vistelse utanför byn samt vid uppställningarna, morgon och kväll.

Men det är inte alltid så lätt att få våra ljuvliga scouter att förstå detta. Inte ens ledarbarnen följer reglerna ibland.

Märket "kex" kom till när min egen dotter envisades med att gå i jazzbyxor ett helt läger. Kex är ett stockholmskt slangord för häftig tjej.

Första gången märket lämnades ut var det i form av ett riktigt  kexchoklad, som snabbt försvann ner i magen hos den häftiga för att gömma det. Sedan ångrade sig den unga damen och bad mig tillverka ett broderat.

 

kex2.jpg (23231 bytes)
Nästa märke delades ut till en  "häftig" ledare i knall rosa solglasögon. Så nu får vi väl se om vi skall införa ett nytt märke till  mest korrekta scoutklädsen nästa läger.
This was not easy to do but at always I start with the most complicated project. I have make a lot of example before I was  satisfied. I make it, sew it out and I refuse it. It was the riverboat who was the problem, to hard or to thin, but when I was finished I call it my examination certificate.

One of the most imported thing for me was that I didn´t want any jumpstich to cross the design. I have sew up some of Rick Dreher designs and I was very much impressed of his designs, no jumpstich.

Detta var inte lätt att göra men som alltid börjar jag med att "bestiga berg innan jag kan gå". Jag gjorde många märken innan jag var nöjd. Jag designade, sydde ut och ratade. Det var flodbåten som var problemet, antingen för hård eller för gles men när det äntligen blev klart så kallade jag det för mitt examensarbete.

Ett av de viktigaste momenten var att jag ville inte ha hoppstygn tvärs över designen. Jag har sytt ut en del av Rick Drehers märken och var mycket imponerad över dem, inga hoppstygn.

bix22.jpg (35846 bytes)